Wat is de beste bank als je katten hebt?
beste bank voor katten

Wat is de beste bank als je katten hebt?

Als je een mooie nieuwe bank hebt, wil je natuurlijk niet dat deze gelijk wordt omgetoverd tot een katten krabpaal. Katten en banken zijn nu eenmaal een beruchte combinatie. Alhoewel je natuurlijk krabpalen en krabmatten kunt kopen, blijven er toch enkele stoffen die nu eenmaal als magneet werken voor jouw kat. Betekent dit dat je nooit meer een mooie bank zult kunnen kopen? Echt niet! Er zijn gelukkig heel veel stoffen die wel afwerend werken voor jouw kat – en die er ook nog eens stijlvol uitzien. We vertellen je welke bankstoffen juist niet handig zijn met een kat, en welke wél een goede keuze zijn.

Banken die je juist niét moet kiezen met katten

Eigenlijk draait het bij het kiezen van de juiste bank voor jouw kat vooral om één factor: het materiaal. Zo worden chenille, zijde en fluweel maar wat graag gebruikt als krabpaal. En dat is zonde, want dit zijn niet de goedkoopste banken.

Bankbeschermer zijkant bank
  • Blije kat, blij baasje
  • Keuze uit linker- of rechterhoek
  • Met opslagvakje voor spullen
4,4 Zeer goed
Bekijk bij Amazon

Chenille, met zijn aantrekkelijke lussen en rijke textuur, kan echter al snel veranderen in een speelveld voor katten. Diezelfde lussen die het zo aantrekkelijk maken, kunnen gemakkelijk het doelwit worden van nieuwsgierige klauwen, wat kan leiden tot rafelige en beschadigde oppervlakken.

Aan de andere kant hebben zijde en fluweel een inherente delicatesse, waardoor ze niet alleen vatbaar zijn voor klauwmarkeringen, maar ook voor vlekken of verkleuringen door de natuurlijke oliën in kattenhaar.

Bovendien zijn banken met los geweven stoffen bijna onweerstaanbaar voor katten. Deze texturen nodigen uit tot een diepe graafactie, wat resulteert in een oppervlak dat snel kan verslechteren onder de aandacht van een speelse kat. In feite is het een krabpaal opzich.

Microvezel bank voor katten

Dus, welke bank moet je dan wel kopen met een kat? Een populair en vaak aanbevolen materiaal voor kattenbezitters is microvezel. Naast het feit dat het een modern en aantrekkelijk uiterlijk heeft, biedt microvezel een strak geweven structuur die het bestand maakt tegen de meeste klauwen. De stof is ook verrassend eenvoudig te onderhouden; het is vlekbestendig en tegelijkertijd zacht genoeg voor zowel mensen als katten om comfortabel op te rusten.

Leren bank voor katten

Lederen banken, aan de andere kant, stralen een tijdloze elegantie uit en zijn uitzonderlijk gemakkelijk te reinigen. Kattenharen hebben de neiging om eenvoudig van het oppervlak te glijden.  Katten hebben daarnaast minder de neiging om aan leren banken te krabben in vergelijking met stoffen banken. Een van de redenen is dat de textuur van leer gladder is en daardoor niet dezelfde weerstand biedt als gestoffeerde banken. Katten krabben graag aan oppervlakken die enige weerstand bieden, waardoor het krabben bevredigender is. Maar er is een keerzijde: zachte leersoorten kunnen gevoelig zijn voor klauwmarkeringen, waardoor ze met de tijd kunnen slijten.

Miele Triflex HX2 Racer
  • 120 minuten stofzuigen
  • 99,99% filter
  • PowerUnit voor moeilijke plekken
Nu €100 cashback
Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Bol.com

Microleder bank voor katten

Als alternatief voor natuurlijk leer is er microleder, ook wel bekend als faux leer. Microleder is ontworpen om slijtage goed te weerstaan. Het is over het algemeen resistenter tegen krassen en scheuren dan sommige andere bekledingsmaterialen, waardoor het beter bestand is tegen de klauwen van katten. Daarnaast is het zeer eenvoudig te reinigen. Net als bij leer blijven kattenharen niet snel aan het oppervlak kleven zoals bij sommige stoffen. En hoewel geen enkel materiaal volledig immuun is voor kattenkrabben, lijken katten over het algemeen net zoals bij leer minder geneigd te zijn om aan microleder te krabben.

Waar let je nog meer op?

Het materiaal van jouw nieuwe bank is natuurlijk niet het enige belangrijke als je katteneigenaar bent. Zo is het ook aan te raden om te kiezen voor een bank met verwijderbare en wasbare kussenhoezen. Zelfs met het meest resistente materiaal kunnen ongelukjes gebeuren, en katten laten vaak haren en mogelijk vlekken achter. Door te kiezen voor een bank met afneembare en wasbare kussenhoezen, vergemakkelijk je het onderhoud aanzienlijk, waardoor je meubelstuk langer schoon en fris blijft.

Let ook op de poten van de bank. Houten poten kunnen aantrekkelijk zijn voor katten om aan te krabben. Overweeg poten met een gladde afwerking of bedek ze eventueel met een beschermhoes. Een betere keuze voor de poten is metaal of kunststof.

Bankbescherming voor je kat

Geloof het of niet, je bent niet de enige met een krabgrage kat. Niet voor niks zijn er speciale bankbeschermers gemaakt. Dit kunnen verschillende soorten zijn. Zo kun je kiezen voor een plastic laag aan de zijkant van je bank, of juist een krabmat voor aan de hoek van je bank. Sommige meubelwinkels verkopen deze bankbeschermers bij de banken, maar je kunt ze ook gewoon online bestellen bij bijvoorbeeld Amazon of Bol. Je kunt ook kiezen voor een complete bankhoes zodat je bank volledig in tact blijft.

Plastic bankbeschermer
  • Aanpasbaar in lengte
  • Buigbare beschermer
  • Zelfklevend & eenvoudig
4,2 Zeer goed
Bekijk bij Amazon