Zo maak je de bank schoon met een vaatwastablet en pannendeksel
Bank schoonmaken met vaatwastablet

Zo maak je de bank schoon met een vaatwastablet en pannendeksel

De bank schoonmaken met een vaatwastablet en een pannendeksel. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het schoonmaken van je bank. Toch is het effectiever dan je denkt. Je hebt de trend misschien al voorbij zien komen op Tiktok of Pinterest, maar nu vraag je je af hoe het precies in zijn werking gaat. Wij leggen je graag uit hoe je je bank weer spik en span krijgt met enkel middelen die jij al in huis hebt: een vaatwastablet en een pannendeksel.

Waarom de bank schoonmaken met een vaatwastablet?

Vaatwastabletten zijn veel breder in te zetten dan je waarschijnlijk denkt. Ze verwijderen immers het grofste vuil van je vaat. Toch zijn ze ook veilig te gebruiken voor andere oppervlakken zoals stof. Wel is het belangrijk dat je het tablet dan met water mengt, zodat het niet te agressief is voor de stof die je wilt schoonmaken.

Vaatwastabletten zijn heel effectief gebleken voor het schoonmaken van meubels zoals banken, fauteuils en stoelen. Er zitten namelijk allerlei grondige schoonmaakmiddelen in, zoals een speciaal bleekmiddel, peroxide, glansspoelmiddel en soms ook citroen. Het fijnste is dat je het altijd in huis hebt en je het tablet heel gemakkelijk in een sopje kunt oplossen met heet water.

De bank schoonmaken met een vaatwastablet en pannendeksel

Nu kun je de bank proberen schoon te maken met enkel een sopje en een microvezeldoek, maar er is een veel beter manier om de bank grondig te reinigen. Je hebt het zelfs waarschijnlijk al in huis. Een pannendeksel is multifunctioneler dan je denkt. Met zijn grote, platte oppervlak is het in staat om snel grote oppervlakken te reinigen. En met de randen kun je de hardnekkigste vlekken wegwrijven.

De doek om de pannendeksel binden

Om de pannendeksel veilig te gebruiken, dien je er een doek omheen te binden. Heb je een kleine deksel? Dan kun je hiervoor een microvezeldoek of gele doek gebruiken. Met een normale tot grote pannendeksel kun je beter een theedoek gebruiken. Leg de doek gespreid uit op het aanrecht of de tafel. Plaats hierop vervolgens de pannendeksel met de platte kant naar beneden. Vouw alle uiteinden van de doek richting het handvat en bind hieromheen eventueel een elastiekje om het te bevestigen.

Vervolgens dompel je de deksel onder in het sopje en zorg je ervoor dat je deze goed uitwringt. Houd een kleine opening over in de doek om het water eruit te laten lopen. Zodra de doek goed is uitgewrongen, kun je aan de slag.

Zo reinig je de bank met een vaatwastablet, doek en pannendeksel

Eigenlijk werkt het heel simpel. Met de vochtige deksel-doek combinatie wrijf je globaal over de bank heen. Hiermee haal je het meeste vuil en stof al weg. Door dit meerdere malen te herhalen gaan ook de meeste vlekken al weg. Blijven er vlekken over? Gebruik dan de randen om ze weg te vegen. Je zult zien dat de randen van de deksel goed in staat zijn om vuil eraf te krabben. Vervolgens kun je weer met de platte kant eroverheen wrijven om het schoon te krijgen.

Ook de grootte van de deksel is belangrijk. Hoe kleiner de pannendeksel, hoe meer je bij de hoekjes en randen kunt. Een grote deksel is echter handig om snel te werk te gaan. Hiermee maak je gemakkelijker en sneller een groot oppervlak schoon. Eventueel kun je beide combineren om de bank helemaal fris te krijgen.

Extra tips voor een schone bank

Hoewel het schoonmaken van de bank met een vaatwastablet en pannendeksel dus onwijs handig is, zijn er nog wat extra dingen die je kan doen om je bank er weer gloednieuw uit te laten zien.

  • Alhoewel je met de randen van de deksel veel kunt bereiken, kun je er waarschijnlijk niet mee tussen de randen van de bank. Windt de doek om een satéprikker of ander stokje om tussen de randen te kunnen schoonmaken.
  • Niet elk vaatwastablet heeft een heerlijke geur. Daarom is het aan te raden daarna de bank lekker in te sprayen met een geurspray. Heb je dit niet in huis? Je kunt zelf een heerlijke spray maken door een beetje wasverzachter, wasparels en water of alcohol in een flesje te mengen.
  • Heb je kussens op de bank? Gebruik de rest van het sopje om met enkel de doek de kussens af te nemen. Zo verspil je je sopje niet en zijn je kussens ook meteen fris.
  • De bank zal na het reinigen even moeten drogen. Afhankelijk van de stof duurt het een halfuur tot uur voordat je er weer op kunt zitten.