De 5 beste energiezuinige wasmachines
De top 5 beste energiezuinige wasmachines

De 5 beste energiezuinige wasmachines

Een energiezuinige wasmachine is een slimme investering voor iedereen die op zoek is naar een manier om geld te besparen op hun energierekeningen en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere wereld. Er zijn veel verschillende energiezuinige wasmachines op de markt, dus het is belangrijk om de juiste keuze te maken. In deze tekst zullen we de 5 beste energiezuinige wasmachines bespreken, zodat je een beter beeld krijgt van wat er beschikbaar is en wat je moet zoeken.

Energiezuinige wasmachine: Wat is het en hoe werkt het?

Een energiezuinige wasmachine is een apparaat dat speciaal is ontworpen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken tijdens het wassen van kleding. Dit wordt bereikt door het gebruik van efficiënte motoren, slimme technologieën en andere innovatieve oplossingen. Hierdoor is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te besparen, terwijl je tegelijkertijd de kleding op een grondige manier kunt wassen.

Energielabels: hoe werken ze?

Energielabels zijn een handige manier om te zien hoe energiezuinig een wasmachine is. De labels worden door de Europese Unie gegeven en gebruiken een schaal van A (zeer energiezuinig) tot G (niet energiezuinig). Hoe hoger het label, hoe minder energie het apparaat verbruikt. Dit maakt het gemakkelijk om energiezuinige wasmachines te vergelijken en te kiezen voor de beste optie.

Het energieverbruik van wasmachines wordt gemeten in kilowatt-uur (kWh) per jaar. Hier is een schatting van het energieverbruik voor elk energielabel:

A: minder dan 50 kWh per jaar
B: tussen de 50 en 60 kWh per jaar
C: tussen de 60 en 70 kWh per jaar
D: tussen de 70 en 80 kWh per jaar
E: tussen de 80 en 90 kWh per jaar
F: tussen de 90 en 100 kWh per jaar
G: meer dan 100 kWh per jaar

Houd er rekening mee dat deze cijfers als richtlijn moeten worden beschouwd en dat het energieverbruik afhankelijk is van het gebruik en de grootte van de wasmachine. Bij het kiezen van een wasmachine, is het aan te raden om te kijken naar het specifieke energieverbruik en niet alleen naar het energielabel, om ervoor te zorgen dat je een energiezuinige wasmachine kiest die aan je behoeften voldoet.

De 5 energiezuinigste wasmachines

Een energiezuinige wasmachine is een verstandige investering voor iedereen die zijn of haar energierekening wil verlagen en tegelijkertijd een bijdrage wil leveren aan het milieu. In deze lijst van de 5 beste energiezuinige wasmachines vind je de beste opties op de markt. Van de AEG LR73CW86 ProSteam tot de Beko B5WT5941082W – Aquatech, elk van deze wasmachines biedt een combinatie van energie-efficiëntie en uitstekende wasprestaties. Hierdoor bespaar je niet alleen geld, maar bescherm je ook het milieu. Lees verder om te ontdekken welke wasmachine het beste bij je past.

AEG LR73CW86 ProSteam

De AEG LR73CW86 ProSteam wasmachine is een krachtige en efficiënte wasmachine die is ontworpen om het wasproces te verbeteren en te vereenvoudigen. Deze wasmachine heeft een capaciteit van 8 kilogram wasgoed en een energieklasse A-10%. Dit betekent dat het apparaat tot € 320,- bespaart over de levensduur in vergelijking met minder energiezuinige wasmachines.

AEG LR73CW86 ProSteam
 • 8kg trommel
 • Geavanceerde stoomfunctie
 • Tussentijds was toevoegen
4,6 Zeer goed
Bekijk bij Coolblue

Bespaar strijkwerk met de ProSteam stoomfunctie

De ProSteam stoomfunctie is een unieke functie die zorgt voor een frissere uitstraling van je kleding en minder strijkwerk. Daarnaast beschikt de wasmachine over de ProSense beladingssensor, die het programma aanpast aan de hoeveelheid was in de trommel. Dit resulteert in een energie-efficiënt wasproces dat tijd bespaart.

Energiezuinige wasmachine met 10 wasprogramma’s

De wasmachine is uitgerust met 10 programma’s, waaronder specifieke programma’s voor allergieën, gemengde was en vlekken. Het hygiëneprogramma is geschikt voor mensen met een gevoelige huid of voor het wassen van babykleertjes, omdat het bacteriën en allergenen verwijdert met stoom.

Tussentijds was toevoegen

De AEG LR73CW86 ProSteam wasmachine biedt veel nuttige functies om het wassen van uw kleding gemakkelijker en efficiënter te maken. Naast de resttijdindicator en startuitstel, is er ook een tussentijds was toevoegen-functie, zodat u tijdens het wasproces nog extra kledingstukken kunt toevoegen. Hoewel de wasmachine geen warmwateraansluiting heeft, beschikt het wel over een trommelverlichting die de binnenkant verlicht en een kinderbeveiliging voor extra veiligheid. Het bedieningspaneel is beschikbaar in Nederlands, waardoor het gemakkelijk is om de wasmachine te gebruiken.

AEG LR73CW86 ProSteam
EnergieklasseA-10%
Energiebesparing over levensduur320 euro
Energieverbruik per jaar93,2 kWh
Energiekosten per jaar37,28 euro
Waterverbruik per jaar8400 l
Waterverbruik kosten per jaar11,76 euro
Garantie2 jaar
Vulgewicht8 kg
Toerental1600 rpm
Geluidsniveau centrifugeren76 dB
WaskwaliteitMiddenklasse
DroogresultaatA
Aantal programma’s10
Algemene wasprogramma’sFijne was, Handwas, Katoen, Korte was, Opfrissen, Synthetisch, Wol
Wasprogramma’s specifiek voorAllergieën, Gemengde was, Vlekken
Duur wascyclus215 min
Restvochtpercentage44,4 %
WasvoorkeurenDelicate stoffen, Extra snel (<60 min), Gevoelige huid, Minder strijkwerk, Opfrissen zonder wassen, Sportkleding, Vermindert slijtage, Zuinig met water en energie
GebruiksgemakKledingbeschermende trommel, Resttijdindicator, Startuitstel, Stoomfunctie, Tussentijds was toevoegen, Volwaardig snelwasprogramma, Zelfreinigende wasmiddellade
Tussentijds was toevoegenJa
Wifi ingebouwdNee
Bediening via appNee
StartuitstelJa
ResttijdindicatieJa
BeladingssensorJa
StoomfunctieJa
Soort stoomfunctieHygiënisch stomen, Opfrissen met stoom, Strijkwerk verminderen
TrommelreinigingJa
Zelfreinigende wasmiddelladeJa

Duurzame wasmachine met alle belangrijke functies

In samenvatting biedt de AEG LR73CW86 ProSteam wasmachine veel voordelen, waaronder energiebesparing, een ProSteam stoomfunctie en een ProSense beladingssensor, evenals een groot aantal programma’s en een trommelverlichting. Het enige nadeel is dat het apparaat niet is uitgerust met het PowerCare systeem voor het gelijkmatig verspreiden van wasmiddel.

Beko B5WT5941082W – Aquatech

De Beko B5WT5941082W Aquatech wasmachine is een toestel met een aantal indrukwekkende specificaties en eigenschappen, waaronder een energielabel A, EcoTub, AquaTech™, ProSmart™-invertermotor en HomeWhiz.

Beko B5WT5941082W
 • 9kg trommel
 • Wasresultaat A
 • 16 wasprogramma’s
4,6 Zeer goed
Bekijk bij Coolblue Bekijk op Bol.com

Energielabel A en gerecycled materiaal

Met het energielabel A is de Beko B5WT5941082W wasmachine zuiniger dan veel andere wasmachines op de markt. De EcoTub is een unieke trommel die deels gemaakt is van gerecyclede PET-flessen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en het milieubewustzijn van deze wasmachine.

Beko B5WT5941082W – Aquatech
Waarde energielabel nieuw 2021A
Energieverbruik per 100 cycli44 kWh
Waterverbruik per cyclus38 l
Fabrieksgarantie termijn2 jaar
Extra garantie10 jaar garantie op de motor
Laadvermogen wasmachine9 kg
WasresultaatKlasse A
DroogresultaatKlasse B
Geluidsniveau wassen52
GeluidsniveauklasseB
Maximum cleansing temperatuur90 °C
Duur wascyclus op standaard programma205 minuut
Aantal wasprogramma’s16
Type wasprogrammaBeddengoed | Donker textiel / jeans | Eco 40-60 | Fijne was | Handwas | Katoen | Korte was (+/- 60 min) | Lingerie | Mix | Opfrissen (tot 20 min) | Overhemden | Sportkleding | Synthetisch | Wol | Delicate stoffen
TrommelreinigingsprogrammaNee
Toerental centrifuge1400 r/min
Geluidsniveau centrifuge72
Digitale indicator resterende tijdJa
Gewicht sensorNee
Tussentijds was toevoegenNee, tussentijds was toevoegen niet mogelijk
Uitgesteld startJa
Bediening via mobiele appNee

Energiezuinige wasmachine met smart functies

AquaTech™ is een unieke wastechnologie van Beko waarbij de trommel minder vaak hoeft te draaien. Dankzij de kracht van water wordt je was met een snelheid van 19 liter per minuut besproeid, wat twee keer sneller en zachter voor je wasgoed is dan bij een reguliere wasmachine.

De ProSmart™-invertermotor is een energiezuinige en stille motor die jouw was op een slimme manier omgaat. Met de HomeWhiz functie kun je deze wasmachine via een app op je smartphone of tablet bedienen en inzien, wat het gebruik van deze wasmachine nog eenvoudiger maakt.

Duurzaam en veilig wassen

De Beko B5WT5941082W wasmachine is een uitstekende keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare en duurzame wasmachine. Dankzij de 2 jaar fabrieksgarantie en 10 jaar motorgarantie kun je er zeker van zijn dat je een goede investering doet. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over onverwachte kosten als gevolg van defecten aan de machine.

De wasmachine is ook voorzien van een kinderbeveiliging, waardoor kinderen niet zomaar de machine kunnen bedienen of aanraken. Hierdoor ben je verzekerd van extra veiligheid in huis.

Het Hi-Tech verwarmingselement is een bijzonder kenmerk van de Beko B5WT5941082W wasmachine. Dit element beschermt tegen corrosie en vermindert kalkaanslag, waardoor de machine langer meegaat en betrouwbaarder blijft. Dit is een uniek en nuttig kenmerk dat niet veel wasmachines in deze prijsklasse hebben.

Veel wasinstellingen

Naast deze unieke functies biedt de Beko B5WT5941082W wasmachine ook een uitgebreid programma aan wasmogelijkheden, waaronder normaal wassen, delicaat wassen, snel wassen en eco-wasprogramma’s. Hierdoor kun je altijd de juiste wasinstelling kiezen voor jouw wasgoed.

Al met al is de Beko B5WT5941082W Aquatech wasmachine een uitstekend toestel met veel zuinige en duurzame eigenschappen en functies, die zorgen voor een zachte en energiezuinige wasbeurt.

AEG LR86CB86 PowerCare

De AEG LR86CB86 PowerCare wasmachine is een zeer efficiënte en allround wasmachine die zorgt voor schone was zonder al te veel energie te verbruiken. Dankzij het PowerCare-systeem wordt het wasmiddel gelijkmatig over de was verdeeld, waardoor vlekken effectief verwijderd kunnen worden, ook op lagere temperaturen. Het maximum vulgewicht van deze wasmachine is 8 kilogram, wat perfect is voor een huishouden met 2 tot 4 personen.

AEG LR86CB86 PowerCare
 • 8kg trommel
 • Tussentijds was toevoegen
 • Met beladingssensor
4,6 Zeer goed
Bekijk bij Coolblue

ProSteam stoomfunctie: gladdere kleding zonder strijken

Met de ProSteam stoomfunctie kun je je kleding opfrissen en strijkwerk verminderen, terwijl het centrifugerprogramma op 1.600 toeren zorgt voor een snellere droging. De wasmachine is bovendien zeer energiezuinig, met een energieklasse A-20%, waardoor je tot € 360 kunt besparen op de energierekening over de levensduur van het apparaat.

12 energiezuinige wasprogramma’s

Met 12 verschillende programma’s, waaronder voor allergieën, sportkleding, fijne was, handwas en vlekken, kun je voor elk wasgoed het juiste programma selecteren. Hierbij kun je rekenen op een wasduur van 215 minuten en een restvochtpercentage van 44,9%. Het bedieningspaneel is beschikbaar in het Nederlands en beschikt over een resttijdindicator en startuitstel. Ook niet geheel onbelangrijk: ben je een shirt of handdoek vergeten toe te voegen? Met de AEG LR86CB86 PowerCare kun je gemakkelijk tussendoor nog was toevoegen.

AEG LR86CB86 PowerCare
EnergieklasseA-20%
Energiebesparing over levensduur360 euro
Energieverbruik per jaar82,8 kWh
Energiekosten per jaar33,12 euro
Waterverbruik per jaar8800 l
Waterverbruik kosten per jaar12,32 euro
Garantie2 jaar
Vulgewicht8 kg
Toerental1600 rpm
Geluidsniveau centrifugeren75 dB
Waskwaliteit Middenklasse
DroogresultaatA
Aantal programma’s12
Algemene wasprogramma’sFijne was, Handwas, Katoen, Korte was, Opfrissen, Synthetisch, Wol
Wasprogramma’s specifiek voorAllergieën, Gemengde was, Impregneren, Outdoorkleding, Vlekken
Duur wascyclus215 min
Restvochtpercentage44,9 %
WasvoorkeurenDelicate stoffen, Extra snel (<60 min), Gevoelige huid, Minder strijkwerk, Opfrissen zonder wassen, Sportkleding, Vermindert slijtage, Zuinig met water en energie
GebruiksgemakKledingbeschermende trommel, Resttijdindicator, Startuitstel, Stoomfunctie, Tussentijds was toevoegen, Volwaardig snelwasprogramma, Zelfreinigende wasmiddellade
Tussentijds was toevoegenJa
Wifi ingebouwdNee
Bediening via appNee
StartuitstelJa
ResttijdindicatieJa
BeladingssensorJa
StoomfunctieJa
Soort stoomfunctieHygiënisch stomen, Opfrissen met stoom, Strijkwerk verminderen
TrommelreinigingNee

Met de kledingbeschermende trommel en beladingssensor van de AEG LR86CB86 PowerCare wasmachine kun je ervan verzekerd zijn dat je kleding in uitstekende staat uit de trommel komt. Dit apparaat is zowel functioneel als stijlvol en is een uitstekende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een efficiënte en zuinige wasmachine.

AEG LR7384BB2 – 7000 serie ProSteam® – Wasmachine – NL/FR

De AEG LR7384BB2 wasmachine is een top-loading machine die in staat is om tot 8 kg wasgoed te verwerken. Het model beschikt over een rechtstaan-display en een wit paneel, waardoor het er aantrekkelijk uitziet. De trommel is gemaakt van RVS en de deur is links gemonteerd. Het snoer is 180 cm lang en het product weegt 76 kg.

AEG LR7384BB2 7000 ProSteam
 • 8kg trommel
 • Wasresultaat klasse A
 • Inclusief stoomfunctie
4,6 Zeer goed
Bekijk op Bol.com

Extra zuinig met PreciseWash

Een van de belangrijkste functies van de wasmachine is de PreciseWash, die ervoor zorgt dat het energieverbruik en de instellingen automatisch worden aangepast aan het gewicht van de waslading. Hierdoor worden wascycli geoptimaliseerd, wat leidt tot een vermindering van energie-, tijd- en waterverbruik. Het MixLoad 69 min programma is ontworpen voor het wassen van dagelijkse gemengde was en past het energieverbruik aan het gewicht aan.

AEG LR7384BB2 – 7000 ProSteam
Waarde energielabel nieuw 2021A
Energieverbruik per 100 cycli42 kWh
Waterverbruik per cyclus42 l
Fabrieksgarantie termijn2 jaar
Extra garantie10 jaar garantie op de motor
Laadvermogen wasmachine8 kg
GeluidsniveauklasseB
Aantal wasprogramma’s10
Type wasprogrammaAnti-allergie | Delicate stoffen | Eco 40-60 | Fijne was | Katoen | Korte was (+/- 60 min) | Mix | Opfrissen (tot 20 min) | Synthetisch | Trommelreiniging | Wol | Handwas
TrommelreinigingsprogrammaJa
WasresultaatKlasse A
DroogresultaatKlasse B
Toerental centrifuge1400 r/min
Geluidsniveau centrifuge74
Digitale indicator resterende tijdNee
Gewicht sensorJa
Tussentijds was toevoegenJa, tijdens gedeelte programma door afpompen
Uitgesteld startJa
Bediening via mobiele appNee
Slimme functieStartuitstel | Stoomfunctie

Duurzame maar krachtige motor

De wasmachine beschikt over een EcoInverter motor, die duurzaam en efficiënt is. Deze koolborstelloze motor verbruikt weinig energie en levert betere prestaties, terwijl het tegelijkertijd minder slijtage en trillingen veroorzaakt. Daarnaast beschikt de machine over een Care trommel, die stoffen een zachtere wascyclus geeft en het hygiëneprogramma verwijdert meer dan 99,99% van alle bacteriën en virussen.

Geavanceerde wasprogramma’s voor optimaal resultaat

De AEG LR7384BB2 biedt ook de Steam Refresh functie, waarmee geurtjes kunnen worden neutraliseerd en kreuken in kleding verminderen. Het is mogelijk om een aromatische stoomgeur toe te voegen voor extra frisheid. Het model beschikt over een aantal wasprogramma’s, zoals MixLoad 69 min, Eco 40-60, Katoen, Synthetica, Delicates, Wol, 20 min 3 kg, Steam, Machine Clean en Hygiene. Er is ook een optie voor extra spoelen en een anti-schuim spoelsysteem.

Energieverbruik en waterverbruik

Qua specificaties is de AEG LR7384BB2 gecertificeerd door Woolmark Blue en beschikt het over een garantietermijn van 2 jaar, met 10 jaar extra garantie op de motor. Voor de extra garantie dient men zich binnen 8 weken na aankoop te registreren bij AEG. Het energieverbruik per 100 cycli is 42 kWh en het waterverbruik per cyclus is 42 l. Het wasresultaat is klasse A en het geluidsniveau is B. Het model is niet geschikt voor professioneel gebruik en de reparatie is van het type on-site repair.

Everglades EVWM71401AW

Everglades staat bekend om zijn kwalitatieve en betrouwbare huishoudelijke apparaten. En toch is deze wasmachine de goedkoopste in de lijst. De Everglades EVWM71401AW wasmachine is speciaal ontworpen om je te helpen het wasgoed op een efficiënte manier te wassen. Met een capaciteit van 7 kg en een centrifugeersnelheid van 1400 toeren per minuut is het ideaal voor kleine gezinnen of huishoudens met gemiddelde wasbehoeften.

Everglades EVWM71401AW
 • 7kg trommel
 • Geluidsniveauklasse A
 • Zeer korte wasduur
4,6 Zeer goed
Bekijk op Bol.com

Zuinig en stil voor de goedkoopste prijs

De Everglades EVWM71401AW wasmachine heeft een energieverbruik van 44 kWh per 100 cycli en verbruikt 43 liter water per cyclus. Het heeft een energie-efficiëntieklasse A en een geluidsniveauklasse A bij het wassen met een geluidsniveau van 56 decibel. Het heeft ook een eco-programma, wat een duur van 208 minuten heeft en resulteert in een efficiëntere wasbeurt.

Everglades EVWM71401AW
Waarde energielabel nieuw 2021A
Energieverbruik per 100 cycli44 kWh
Waterverbruik per cyclus43 l
Fabrieksgarantie termijn5 jaar
Extra garantieGeen extra garantie
Laadvermogen wasmachine7 kg
WasresultaatKlasse A
DroogresultaatKlasse B
Geluidsniveau wassen56
GeluidsniveauklasseA
Maximum cleansing temperatuur95 °C
Duur wascyclus op standaard programma160 minuut
Aantal wasprogramma’s15
Type wasprogrammaAnti-allergie | Babykleding | Donker textiel / jeans | Sportkleding | Delicate stoffen | Eco 40-60 | Katoen | Opfrissen (tot 20 min) | Trommelreiniging | Mix | Wol | Koud
TrommelreinigingsprogrammaJa
Toerental centrifuge1400 r/min
Geluidsniveau centrifuge72
Digitale indicator resterende tijdJa
Gewicht sensorJa
Tussentijds was toevoegenJa, tijdens de eerste spoelbeurt
Uitgesteld startJa
Bediening via mobiele appNee
Slimme functieStoomfunctie | Trommelreiniging | Startuitstel

Schone was met temperaturen tot 95 graden

Met een toerental centrifuge van 1400 r/min en een geluidsniveau bij centrifugeren van 72 decibel, garandeert de Everglades EVWM71401AW een effectieve en efficiënte verwijdering van water uit de was. Overloopbeveiliging is aanwezig voor het beschermen van de machine en de omgeving tegen overstroming. De wasmachine heeft een maximum wastemperatuur van 95 graden Celsius en een standaard wascyclus duurt 160 minuten. Het heeft ook een balanssysteem en een digitale indicator voor de resterende tijd. Na afloop van een wasbeurt geeft de wasmachine een geluidssignaal.

Waarom de Everglades EVWM71401AW?

De Everglades EVWM71401AW wasmachine is een uitstekende keuze voor kleinere huishoudens die op zoek zijn naar een krachtige en efficiënte wasmachine. Het heeft een capaciteit van 7 kg, een centrifugeersnelheid van 1400 tpm en is voorzien van veel functies en programma’s, waaronder een Quick Wash-functie en een Handwas-programma. Bovendien is het toestel efficiënt in energie- en waterverbruik en is daardoor milieuvriendelijk en kostenbesparend. Het merk Everglades staat bekend om zijn kwalitatieve en betrouwbare huishoudelijke apparaten en deze wasmachine is daar geen uitzondering op. Kortom, de Everglades EVWM71401AW biedt een perfecte combinatie van prestaties, gemak en duurzaamheid.