Hoe maak ik mijn wasdroger schoon?
Hoe maak je je wasdroger schoon?

Hoe maak ik mijn wasdroger schoon?

Een wasdroger is een handig apparaat waarmee je je kleding snel en gemakkelijk kunt drogen, maar het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken om de efficiëntie te behouden en de veiligheid te waarborgen. Het schoonmaken van een wasdroger is een eenvoudig proces, maar het is wel belangrijk om het regelmatig te doen. Bij een gebrek aan onderhoud kan een wasdroger minder efficiënt werken, kan het energieverbruik verhogen en kan het leiden tot problemen met de ventilatie. Dit kan leiden tot problemen met de droogprestaties en kan zelfs leiden tot brandgevaar. Hieronder beschrijf ik stapsgewijs hoe je je wasdroger grondig schoonmaakt.

Voorbereiding

 • Zorg ervoor dat je de juiste schoonmaakmiddelen bij de hand hebt, zoals een stofzuiger, een plumeau, een borstel, en een mild reinigingsmiddel.
 • Zet de wasdroger uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Binnenkant van de wasdroger

 • Verwijder eerst het wasfilter uit de wasdroger. Dit zit meestal aan de voorkant of bovenkant van de deur. Maak het filter schoon met een borstel of plumeau. Het is ook aan te raden om het filter te vervangen als u het niet in een tijdje heeft vervangen.
 • Gebruik vervolgens een stofzuiger om stof, haren en andere losse deeltjes weg te zuigen uit de binnenkant van de wasdroger, inclusief de trommel.
 • Maak de binnenkant van de trommel vervolgens schoon met een vochtige doek of een mild reinigingsmiddel. Voorkom dat u te veel water gebruikt, omdat dit kan leiden tot het binnendringen van water in elektronische onderdelen en kortsluiting.
 • Controleer of er geen stukjijes kleding of andere voorwerpen zijn achtergebleven in de trommel.
afvoer wasdroger

Afvoer en condensator

 • Controleer de afvoer van de wasdroger en verwijder eventuele verstoppingen. Gebruik indien nodig een stok of een haak om de verstoppingen te verwijderen. Verstoppingen kunnen ontstaan doordat er wasgoed achterblijft in de afvoer of doordat er zich vuildeeltjes ophopen in de afvoer.
 • Maak de condensator schoon door hem af te spoelen met een sopje of een oplossing van water en een mild reinigingsmiddel. De condensator is verantwoordelijk voor het afvoeren van de damp die ontstaat tijdens het drogen. Als de condensator verstopt raakt kan dit leiden tot slechte droogprestaties en kan het apparaat oververhit raken. Laat de condensator goed drogen voordat je de wasdroger weer aansluit.

Buitenkant van de wasdroger

 • Maak de buitenkant van de wasdroger schoon met een vochtige doek of een mild reinigingsmiddel. Let op dat je geen water in de ventilatieopeningen spuit.
 • Controleer de ventilatieopeningen en verwijder eventuele verstoppingen met een stok of een haak. Verstoppingen in de ventilatieopeningen kunnen leiden tot slechte ventilatie en oververhitting van het apparaat.

Controleer de omgeving

 • Controleer de omgeving waar de wasdroger staat en zorg ervoor dat de ventilatieopeningen niet worden geblokkeerd door kleding of andere voorwerpen.
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de wasdroger voor ventilatie.

Na het schoonmaken

 • Zet de stekker weer in het stopcontact en zet de wasdroger weer aan.
 • Zorg ervoor dat u het filter regelmatig schoonmaakt, zoals na elke wasbeurt.
 • Controleer of de wasdroger normaal functioneert, zoals de juiste temperatuur en de juiste droogtijd.

Door deze stappen te volgen, zal je wasdroger weer efficiënt werken en veilig gebruikt kunnen worden. Het is aan te raden om de wasdroger minimaal eenmaal per maand grondig schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak u de wasdroger gebruikt. Door regelmatig onderhoud aan je wasdroger te plegen, voorkom je problemen en verleng je de levensduur van het apparaat.