Tv scherm schoonmaken: 7 veilige manieren
hoe maak je je tv scherm schoon

Tv scherm schoonmaken: 7 veilige manieren

Elk tv scherm heeft wel eens een schoonmaakbeurt nodig, maar hoe doe je dit zonder de tv beschadigen? Het gebeurt helaas vaak dat je begint aan het schoonmaken van je tv scherm, maar dat het probleem alleen maar erger wordt. Een veelvoorkomend probleem zijn vlekken door schoonmaakmiddel of te natte doekjes. Dat is natuurlijk enorm zonde, want de meeste televisies zijn niet goedkoop. Om dit te voorkomen delen we hier de beste schoonmaaktips om jouw tv scherm schoon te maken, zonder vlekken of schade achter te laten.

Het belang van het soort tv scherm

Eerst is het belangrijk om te beseffen dat niet alle tv schermen hetzelfde zijn. Lees je voordat je gaat schoonmaken in over het materiaal van je scherm. Bekijk ook eens de handleiding van je tv om te zien of hier onderhoudstips in staan. Laten we beginnen met een opsomming van de verschillende soorten tv schermen en de beste aanpak.

 1. CRT (Cathode Ray Tube) Schermen:
  Dit zijn de “ouderwetse” beeldbuistelevisies die vóór de vlakke schermen populair waren. Deze schermen zijn van glas, dus ze zijn iets minder delicaat dan moderne flatscreen-tv’s. Je kunt ze schoonmaken met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Vermijd echter agressieve chemicaliën die de anti-reflectiecoating kunnen beschadigen.
 2. LCD (Liquid Crystal Display) Schermen:
  Deze schermen worden vaak gevonden in laptops, tv’s en monitors. LCD-schermen zijn gevoeliger dan CRT’s. Gebruik een zachte microvezeldoek en reinig met specifieke schermreiniger of een mengsel van gedistilleerd water en witte azijn. Vermijd het gebruik van papieren handdoeken, tissues of gewone handdoeken, omdat deze het scherm kunnen krassen.
 3. LED (Light Emitting Diodes) Schermen:
  Dit is eigenlijk een type LCD-scherm maar wordt verlicht door LED’s in plaats van traditionele achtergrondverlichting. De reinigingsaanbevelingen voor LED-schermen zijn vergelijkbaar met die voor LCD-schermen. Gebruik altijd een zachte doek en een mild reinigingsmiddel.
 4. OLED (Organic Light Emitting Diodes) en QLED (Quantum-dot Light Emitting Diode) Schermen:
  Deze geavanceerde schermen worden vaak gevonden in high-end televisies en smartphones. Ze zijn bijzonder gevoelig. Gebruik een droge microvezeldoek voor dagelijkse reiniging. Voor vlekken of vingerafdrukken, gebruik een licht vochtige doek. Vermijd alle soorten chemische reinigingsmiddelen.
 5. Plasma Schermen:
  Hoewel minder gebruikelijk nu, worden plasma-tv’s nog steeds in sommige huizen aangetroffen. Plasma-tv’s hebben vaak een glazen oppervlak, maar kunnen ook coatings hebben die gemakkelijk kunnen worden beschadigd. Gebruik een microvezeldoek en een specifieke schermreiniger. Vermijd het gebruik van te veel vocht.
 6. Aanraakschermen (Touchscreens):
  Deze schermen zijn te vinden op smartphones, tablets en sommige tv’s en monitors. Omdat ze vaak vingerafdrukken en oliën van de huid verzamelen, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Gebruik een microvezeldoek en eventueel een lichte reinigingsoplossing, zoals die wordt gebruikt voor LCD- of LED-schermen.

1. Tv scherm schoonmaken met microvezeldoek

Het gebruik van een droge microvezeldoek is een van de eenvoudigste en veiligste manieren om een tv scherm schoon te maken. Deze doeken zijn specifiek ontworpen om gevoelige oppervlakken te reinigen zonder ze te krassen of pluizen achter te laten. Veeg voorzichtig over het scherm, waarbij je vooral oplet dat je geen druk uitoefent, wat het scherm kan beschadigen.

Je kunt ook gedistilleerd water toevoegen aan de microvezeldoek. Gedistilleerd water is vrij van de mineralen en verontreinigingen die vaak in leidingwater worden gevonden. Door een microvezeldoek licht te bevochtigen met gedistilleerd water, kun je veilig lichte vlekken of vingerafdrukken van het scherm verwijderen. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat de doek niet te nat is om te voorkomen dat er water in de tv sijpelt.

2. Tv scherm schoonmaken met speciale schermreinigers

Er zijn verschillende reinigingsproducten op de markt die speciaal zijn ontworpen voor tv schermen en andere elektronische displays. Bij het gebruik van deze reinigers is het belangrijk om het product op de doek aan te brengen en niet rechtstreeks op het scherm om mogelijke schade of strepen te voorkomen. Lees voor de zekerheid ook de handleiding van je televisie om te kijken welke reinigingsmiddelen er wel of niet worden aanbevolen.

3. Tv scherm schoonmaken met water en azijn

Een mengsel van gelijke delen gedistilleerd water en witte azijn kan effectief zijn voor het verwijderen van vlekken en het geven van een streeploze glans aan het scherm. Net als bij andere vloeistoffen moet je ervoor zorgen dat de doek niet te nat is en dat je het scherm na het schoonmaken met een droge doek droogveegt. Witte azijn is een zwak zuur, wat betekent dat het effectief is in het afbreken van olie, vet en andere vlekken zonder schadelijk te zijn voor het schermoppervlak. Dit maakt het bijzonder handig voor het verwijderen van vingerafdrukken of andere vlekken die zich op het tv scherm kunnen ophopen.

4. Tv scherm schoonmaken met een milde zeepoplossing

Een paar druppels milde vloeibare zeep (zoals babyshampoo) gemengd met gedistilleerd water kan ook worden gebruikt voor het reinigen van tv schermen. Het zachte mengsel zal vuil en vlekken verwijderen zonder het gevoelige oppervlak van het scherm te beschadigen. Let wel op:

 1. Keuze van Zeep: Het is essentieel om een milde, neutrale zeep te kiezen. Babyshampoo of een delicate handzeep zijn uitstekende keuzes omdat ze vrij zijn van agressieve chemicaliën die het scherm kunnen beschadigen of strepen kunnen veroorzaken.
 2. Vermijd Overmatig Gebruik: Bij het maken van de oplossing volstaan een paar druppels zeep in een kopje gedistilleerd water. Overmatige zeep kan resulteren in een film of residu op het scherm.
 3. Toepassing: Dompel een zachte microvezeldoek in de zeepoplossing en wring het overtollige water goed uit, zodat de doek slechts licht vochtig is. Het is van cruciaal belang om te voorkomen dat er te veel vocht op het scherm terechtkomt, omdat dit het risico op beschadiging verhoogt. Veeg het scherm voorzichtig schoon in een cirkelvormige beweging.
 4. Naspoelen: Hoewel een milde zeepoplossing veilig is voor tv schermen, is het nog steeds een goed idee om het scherm na het schoonmaken te “naspoelen”. Dit kan gedaan worden door het scherm opnieuw af te vegen met een doek die slechts bevochtigd is met gedistilleerd water. Dit zorgt ervoor dat alle zeepresten volledig worden verwijderd.
 5. Drogen: Na het schoonmaken en naspoelen, veeg je het scherm droog met een schone, droge microvezeldoek. Hiermee wordt voorkomen dat er watermerken of strepen achterblijven en het zorgt voor een heldere, schone afwerking.

5. Tv scherm schoonmaken met speciale elektronische doekjes

Sommige merken bieden vooraf bevochtigde doekjes aan die zijn geformuleerd om elektronische schermen veilig schoon te maken. Ze zijn handig en verminderen de kans op overtollig vocht, maar het is nog steeds belangrijk om het scherm na gebruik droog te vegen.

6. Tv scherm schoonmaken met baking soda

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, staat bekend om zijn milde schurende en reinigende eigenschappen. Hoewel het zacht is, heeft het een licht schurend effect dat effectief kan zijn bij het aanpakken van hardnekkige vlekken op verschillende oppervlakken, waaronder tv schermen. Echter, voorzichtigheid is geboden om het scherm niet te beschadigen.

 1. Bereiding van de Pasta: Meng een kleine hoeveelheid baking soda met water om een dikke maar smeerbare pasta te maken. Je bent op zoek naar een consistentie die lijkt op tandpasta. Het is essentieel om de verhoudingen goed te krijgen, zodat de pasta niet te waterig of te droog is.
 2. Toepassing: Nadat je je tv hebt uitgeschakeld en het scherm hebt laten afkoelen, kun je de pasta voorzichtig met een zachte doek of je vingertop op de vlek aanbrengen. Wrijf het niet hard in; een lichte cirkelvormige beweging is voldoende. Laat het mengsel niet te lang op het scherm zitten om inbedding van de baking soda te voorkomen.
 3. Verwijdering: Gebruik een licht vochtige microvezeldoek om de baking soda-pasta voorzichtig van het scherm te vegen. Zorg ervoor dat alle resten volledig worden verwijderd.
 4. Naspoelen: Net als bij de milde zeepoplossing, is het een goed idee om het scherm na het schoonmaken te “naspoelen”. Gebruik een doek die slechts bevochtigd is met gedistilleerd water om dit te doen. Dit zorgt voor de verwijdering van eventuele achtergebleven baking soda-deeltjes.
 5. Drogen: Veeg het scherm zorgvuldig droog met een schone, droge microvezeldoek. Dit voorkomt watermerken of strepen en zorgt voor een helder, schoon oppervlak.

7. Tv schoonmaken met een antistatisch borsteltje

Stof en kleine deeltjes kunnen zich na verloop van tijd ophopen op je tv-scherm. Niet alleen kan dit de beeldkwaliteit beïnvloeden, maar het kan ook leiden tot langdurige schade als het niet regelmatig wordt verwijderd. Een antistatisch borsteltje is een essentiële tool om je tv in topconditie te houden. Schakel je tv uit en laat het scherm afkoelen. Houd het borsteltje bij de handgreep vast en veeg voorzichtig over het scherm, waarbij je van boven naar beneden werkt. Volg de natuurlijke lijnen van het scherm om te zorgen voor een grondige reiniging.