Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?
Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?

Waarom maakt mijn vaatwasser niet goed schoon?

Een vaatwasser is een handige en tijdbesparende machine die ervoor zorgt dat we onze vuile vaat zonder al te veel moeite kunnen schoonmaken. Maar wat als de vaatwasser niet goed schoonmaakt? Dit kan erg frustrerend zijn en kan leiden tot onhygiënische situaties. In deze blog zullen we uitleggen waarom een vaatwasser mogelijk niet goed schoonmaakt en wat je hieraan kunt doen.

Veelvoorkomende redenen waarom een vaatwasser niet goed schoonmaakt

 1. Verstopte sproeiarmen: De sproeiarmen in de vaatwasser spuiten water op de vaat om deze schoon te maken. Als deze verstopt zijn met voedselresten of ander vuil, kan het water niet goed op de vaat terechtkomen en wordt deze dus niet goed schoongemaakt.
 2. Vuil filter: De vaatwasser heeft een filter dat voorkomt dat voedselresten en ander vuil in de afvoer terechtkomen. Als dit filter verstopt is, kan het water niet goed circuleren en wordt de vaat niet goed schoongemaakt.
 3. Verstopte afvoer: Als de afvoer van de vaatwasser verstopt is, kan het water niet goed weglopen en blijft er vuil water in de machine staan. Dit kan leiden tot vieze geurtjes en het niet goed schoonmaken van de vaat.
 4. Te veel vaat in de machine: Als er te veel vaat in de machine zit, kan het water niet goed circuleren en wordt de vaat niet goed schoongemaakt.
 5. Verkeerd gebruik van vaatwasser reinigingsmiddel: Als je het verkeerde type reinigingsmiddel gebruikt of te weinig gebruikt, kan de vaat niet goed schoongemaakt worden.

Wat kan je doen als de vaatwasser niet goed schoonmaakt?

Reinig de sproeiarmen

Het reinigen van de sproeiarmen is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je vaatwasser goed schoonmaakt. Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan om de sproeiarmen te reinigen.

Stap 1: Verwijder de sproeiarmen

Voordat je begint met het reinigen van de sproeiarmen, moet je deze eerst verwijderen. Dit is meestal vrij eenvoudig en kan gedaan worden door de sproeiarmen voorzichtig los te draaien of omhoog te trekken, afhankelijk van het model van je vaatwasser.

Stap 2: Reinig de sproeiarmen

Nu de sproeiarmen zijn verwijderd, kun je beginnen met het reinigen ervan. Het is belangrijk om alle voedselresten en vuil van de sproeiarmen te verwijderen om ervoor te zorgen dat het water vrij kan circuleren en alle delen van de vaat kan bereiken.

Je kunt beginnen door de sproeiarmen af te spoelen onder warm water om eventuele losse vuildeeltjes te verwijderen. Gebruik vervolgens een borstel, bijvoorbeeld een tandenborstel, om alle hoekjes en gaatjes van de sproeiarmen schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle voedselresten en vuil verwijdert. Als je merkt dat de sproeiarmen erg vuil zijn, kun je een mild reinigingsmiddel gebruiken om ze schoon te maken.

Stap 3: Plaats de sproeiarmen terug

Als de sproeiarmen schoon zijn, kun je ze terugplaatsen in de vaatwasser. Zorg ervoor dat de sproeiarmen stevig vastzitten en op de juiste plek zitten. Dit is belangrijk omdat een loszittende of verkeerd geplaatste sproeiarm kan leiden tot een slechte werking van de vaatwasser en een slechte reiniging van de vaat.

Stap 4: Test de vaatwasser

Nu de sproeiarmen zijn gereinigd en teruggeplaatst, is het tijd om de vaatwasser te testen om te zien of deze goed werkt. Start de vaatwasser en controleer of het water vrij kan circuleren en of alle delen van de vaat worden gereinigd. Als dit niet het geval is, controleer dan de andere mogelijke oorzaken van een slechte werking van de vaatwasser.

Reinig het filter

Het filter in de vaatwasser is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat de vaat goed schoongemaakt wordt. Hieronder vind je meer informatie over hoe je het filter kunt reinigen.

Stap 1: Zoek het filter

Voordat je begint met het reinigen van het filter, moet je weten waar deze zich bevindt in jouw vaatwasser. In de meeste gevallen is het filter te vinden aan de onderkant van de vaatwasser. Raadpleeg de handleiding van de vaatwasser als je niet zeker weet waar het filter zich bevindt.

Stap 2: Verwijder het filter

Om het filter te kunnen reinigen, moet je deze eerst verwijderen. Dit kan meestal eenvoudig worden gedaan door het filter voorzichtig los te draaien of eruit te trekken, afhankelijk van het model van je vaatwasser.

Stap 3: Reinig het filter

Nu het filter is verwijderd, kun je beginnen met het reinigen ervan. Het is belangrijk om alle voedselresten en vuil van het filter te verwijderen om ervoor te zorgen dat het water vrij kan circuleren en alle delen van de vaat kan bereiken.

Begin door het filter af te spoelen onder warm water om eventuele losse vuildeeltjes te verwijderen. Gebruik vervolgens een borstel, bijvoorbeeld een tandenborstel, om alle hoekjes en gaatjes van het filter schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle voedselresten en vuil verwijdert. Als je merkt dat het filter erg vuil is, kun je het weken in warm water met een vaatwasser reinigingsmiddel.

Stap 4: Plaats het filter terug

Als het filter schoon is, kun je deze terugplaatsen in de vaatwasser. Zorg ervoor dat het filter stevig vastzit en op de juiste plek zit. Dit is belangrijk omdat een loszittend of verkeerd geplaatst filter kan leiden tot een slechte werking van de vaatwasser en een slechte reiniging van de vaat.

Stap 5: Test de vaatwasser

Nu het filter is gereinigd en teruggeplaatst, is het tijd om de vaatwasser te testen om te zien of deze goed werkt. Start de vaatwasser en controleer of het water vrij kan circuleren en of alle delen van de vaat worden gereinigd. Als dit niet het geval is, controleer dan de andere mogelijke oorzaken van een slechte werking van de vaatwasser.

Reinig de afvoer

Het reinigen van de afvoer in de vaatwasser is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat de machine goed blijft functioneren. Als de afvoer verstopt raakt, kan het water niet goed weglopen en kan er vuil water in de machine blijven staan, wat kan leiden tot vieze geurtjes en het niet goed schoonmaken van de vaat. Hieronder vind je meer informatie over hoe je de afvoer kunt reinigen.

HG duo ontstopper
 • Voor extreme verstoppingen
 • Verhelpt verstoppingen direct
 • Voor de keuken en badkamer
4,4 Zeer goed
Bekijk bij Bol.com

Stap 1: Zoek de afvoer

Voordat je begint met het reinigen van de afvoer, moet je weten waar deze zich bevindt in jouw vaatwasser. In de meeste gevallen is de afvoer te vinden aan de onderkant van de vaatwasser. Raadpleeg de handleiding van de vaatwasser als je niet zeker weet waar de afvoer zich bevindt.

Stap 2: Verwijder vuil en voedselresten

Om de afvoer te kunnen reinigen, moet je eerst alle vuil en voedselresten verwijderen die zich erin hebben verzameld. Dit kan eenvoudig worden gedaan met behulp van een papieren handdoek of doekje. Verwijder voorzichtig alle vuil en voedselresten die zich in de afvoer hebben opgehoopt. Zorg ervoor dat je de afvoer niet beschadigt tijdens het schoonmaken.

Stap 3: Gebruik een ontstoppingsmiddel

Als er veel vuil en voedselresten in de afvoer zitten, kan het zijn dat deze verstopt is geraakt. In dat geval kun je een ontstoppingsmiddel gebruiken om deze te ontstoppen. Er zijn verschillende soorten ontstoppingsmiddelen op de markt die geschikt zijn voor gebruik in vaatwassers. Lees de instructies op het ontstoppingsmiddel zorgvuldig door voordat je het gebruikt.

Stap 4: Spoel de afvoer

Nadat je alle vuil en voedselresten hebt verwijderd en de afvoer hebt ontstopt (indien nodig), kun je deze spoelen met warm water. Dit zorgt ervoor dat alle overgebleven vuildeeltjes worden verwijderd.

Stap 5: Controleer de afvoer regelmatig

Om te voorkomen dat de afvoer verstopt raakt en vuil water in de machine blijft staan, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en schoon te maken. Controleer de afvoer bijvoorbeeld na elke wasbeurt en maak deze schoon als er vuil en voedselresten zijn opgehoopt.

Laad de vaatwasser op de juiste manier

Het correct laden van de vaatwasser is een belangrijk onderdeel om ervoor te zorgen dat de vaat goed schoon wordt gemaakt en er geen schade wordt aangericht aan de machine. Hieronder vind je meer informatie over hoe je de vaatwasser op de juiste manier kunt laden.

Stap 1: Sorteer de vaat

Voordat je begint met het laden van de vaatwasser, is het belangrijk om de vaat te sorteren. Plaats de borden bij elkaar, de kopjes bij elkaar enzovoort. Dit zorgt ervoor dat de vaat gemakkelijker kan worden geladen en dat er voldoende ruimte is tussen de vaat voor een goede watercirculatie.

Stap 2: Verwijder voedselresten

Verwijder voedselresten en vuil van de vaat voordat je deze in de vaatwasser plaatst. Dit voorkomt dat voedselresten en vuil zich ophopen in de machine en de afvoer verstopt raakt.

Stap 3: Laad de vaatwasser op de juiste manier

Plaats de borden, kopjes en glazen met de openingen naar beneden en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de vaat. Plaats de grote vaat, zoals potten en pannen, aan de zijkanten en achterkant van de vaatwasser. Zorg ervoor dat er geen vaat elkaar raakt en dat de vaat niet overvol is.

Stap 4: Plaats bestek en keukengerei

Plaats het bestek en keukengerei in de besteklade of mandjes. Plaats het bestek met de handgrepen naar beneden om te voorkomen dat er voedselresten in de handgrepen blijven zitten.

Stap 5: Voeg vaatwasmiddel toe

Voeg het juiste vaatwasmiddel toe volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik niet te veel vaatwasmiddel, omdat dit kan leiden tot overmatige schuimvorming en de vaatwasser kan beschadigen.

Stap 6: Start de vaatwasser

Sluit de vaatwasser en start het juiste programma. Controleer de vaatwasser regelmatig om er zeker van te zijn dat deze goed werkt en dat er geen lekkages of andere problemen zijn.

Gebruik het juiste reinigingsmiddel

Het gebruik van het juiste reinigingsmiddel in je vaatwasser is essentieel voor een optimale werking en een schone vaat. Hieronder vind je meer informatie over het gebruik van het juiste reinigingsmiddel. Voordat je begint met het gebruik van een reinigingsmiddel in je vaatwasser, is het belangrijk om de handleiding van de machine te raadplegen. In de handleiding vind je informatie over het type reinigingsmiddel dat geschikt is voor jouw vaatwasser, evenals aanbevolen hoeveelheden en instructies voor gebruik.

Vaatwastabletten All in One Plus
 • 84 stuks
 • Nu slechts €40,-
 • Het beste resultaat
4,7 Zeer goed
Bekijk bij Amazon

Er zijn verschillende soorten reinigingsmiddelen beschikbaar voor vaatwassers, waaronder poeders, gels en tabletten. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om het juiste type te kiezen voor jouw vaatwasser. Poeders zijn bijvoorbeeld geschikt voor hard water en kunnen worden gebruikt om vet en olie op te lossen, terwijl gels en tabletten gemakkelijker te doseren zijn.

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid reinigingsmiddel te gebruiken om ervoor te zorgen dat de vaat goed wordt schoongemaakt en de machine niet wordt beschadigd. Te veel reinigingsmiddel kan leiden tot overmatige schuimvorming en kan de vaatwasser beschadigen, terwijl te weinig reinigingsmiddel kan resulteren in een slechte reiniging van de vaat.

Help! Mijn vaatwasser maakt niet goed schoon

Een vaatwasser is een handig apparaat dat ons veel tijd en moeite kan besparen bij het schoonmaken van onze vaat. Als de vaatwasser niet goed schoonmaakt, kan dit echter leiden tot frustratie en onhygiënische situaties. Gelukkig zijn er verschillende redenen waarom een vaatwasser mogelijk niet goed schoonmaakt en zijn er ook verschillende manieren om dit probleem op te lossen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de vaatwasser op de juiste manier te laden en te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je vaat altijd schoon en hygiënisch is. Vergeet niet om de handleiding van de vaatwasser te raadplegen voor specifieke aanbevelingen en instructies voor het reinigen en onderhouden van jouw vaatwasser.