Wat doet een luchtreiniger?
wat is een luchtreiniger?

Wat doet een luchtreiniger?

Een luchtreiniger, ook wel air purifier genoemd, is een apparaat dat ontworpen is om de lucht in je huis of kantoor te filteren en te reinigen. Dit kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid stof, pollen, huisstofmijt, schimmel, bacteriën en andere allergenen en verontreinigingen in de lucht. Luchtreinigers komen in vele verschillende soorten en maten, en kunnen geschikt zijn voor verschillende omgevingen en situaties. Hieronder beschrijf ik de verschillende types van luchtreinigers, hoe ze werken en welke factoren je moet overwegen bij het kiezen van een luchtreiniger.

Soorten air purifiers

 • Mechanische luchtreinigers: Dit type luchtreiniger gebruikt een filter om de lucht te reinigen. De meest voorkomende soorten zijn stoffilters, HEPA-filters en actieve koolfilters.
 • Ioniene luchtreinigers: Dit type luchtreiniger gebruikt elektronische ladingen om deeltjes in de lucht te verwijderen.
 • UV-luchtreinigers: Dit type luchtreiniger gebruikt ultraviolette straling om micro-organismen in de lucht te doden.
 • Ozongeneratoren: Dit type luchtreiniger gebruikt ozon om de lucht te reinigen, maar kan schadelijk zijn voor de gezondheid als het in grote hoeveelheden wordt ingeademd.

Hoe luchtreinigers werken

De meeste “air purifiers” werken door lucht te trekken in het apparaat via een ventilator, waarna de lucht door een filter of ander reinigingssysteem gaat voordat deze weer de kamer in wordt uitgeblazen. Mechanische filters, zoals stoffilters en HEPA-filters, werken door deeltjes uit de lucht te verwijderen door ze vast te houden aan het filter. Ioniene luchtreinigers werken door elektronische ladingen aan deeltjes in de lucht toe te voegen, waardoor ze naar het apparaat worden getrokken en verwijderd. UV-luchtreinigers werken door ultraviolette straling te gebruiken om micro-organismen in de lucht te doden.

Philips AC0830/10 Luchtreiniger
 • Stille werking
 • Kleuren geven de luchtkwaliteit aan
 • Filtert onzichtbare virussen en allergenen
4,6 Zeer goed
Bekijk op Bol.com

Factoren om te overwegen bij het kiezen van een luchtreiniger

 • De grootte van de ruimte: Het is belangrijk om een luchtreiniger te kiezen die geschikt is voor de grootte van de ruimte waar je hem wilt gebruiken.
 • De soort verontreiniging: Sommige luchtreinigers zijn specifieker ontworpen om bepaalde soorten verontreinigingen te verwijderen, zoals stof, pollen of huisstofmijt. Kies een luchtreiniger die specifiek is ontworpen voor de soort verontreiniging waar je mee te maken hebt.
 • Filtertype: Controleer welk type filter de luchtreiniger gebruikt en hoe vaak dit vervangen moet worden. Sommige filters, zoals HEPA-filters, hebben een langere levensduur dan andere, maar zijn ook duurder.
 • Geluidsniveau: Controleer het geluidsniveau van de luchtreiniger voordat je hem koopt, zodat je weet of hij storend zal zijn tijdens het gebruik.

Verbeter de luchtkwaliteit

Een luchtreiniger kan een grote bijdrage leveren aan de luchtkwaliteit in je huis of kantoor. Door de verschillende types en functies van air purifiers te overwegen, kun je een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je een apparaat kiest dat aan je specifieke vereisten voldoet. Het is ook belangrijk om de luchtreiniger regelmatig te onderhouden, zoals het vervangen van filters, om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft functioneren.