Wc schoonmaken met een vaatwastablet?
wc schoonmaken vaatwastablet

Wc schoonmaken met een vaatwastablet?

In onze zoektocht naar efficiënte schoonmaakhacks en huishoudelijke oplossingen, komen we soms vreemde ideeën tegen. Een van die onconventionele tips die de afgelopen tijd de ronde deden, is het gebruik van vaatwastabletten in de wc. Het zou een snelle en gemakkelijke manier zijn om de toiletpot te reinigen. Maar voordat je je wc volgooit met vaatwastabletten, is het van belang om de mogelijke gevolgen van deze trend te begrijpen en af te wegen of het de moeite waard is om de milieuvriendelijkheid op het spel te zetten voor een glanzend toilet.

De wc snel en efficiënt schoonmaken met een vaatwastablet

Het idee achter het gebruik van vaatwastabletten in de wc is dat de actieve ingrediënten in de tabletten ontworpen zijn om hardnekkige vlekken en voedselresten van borden en bestek te verwijderen. Daarom zou het logisch zijn om te denken dat ze ook effectief kunnen zijn bij het reinigen van de wc-pot. Bovendien zijn deze tabletten handig in gebruik en bieden ze een snelle oplossing voor mensen met drukke schema’s. Veel mensen hebben dit dan ook toegevoegd aan hun schoonmaakroutine met goede resultaten. Toch zitten er ook nadelen aan het gebruik van een vaatwastablet in de wc-pot. We vertellen je alles over de voordelen, nadelen en hoe het in zijn werking gaat.

Vaatwastabletten All in One Plus
 • 84 stuks
 • Nu slechts €40,-
 • Het beste resultaat
4,7 Zeer goed
Bekijk bij Amazon

Hoe maak je de wc schoon met een vaatwastablet?

Wanneer je ervoor kiest om je wc schoon te maken met een vaatwastablet, is het van groot belang om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen en de juiste stappen te volgen om het proces veilig en effectief te laten verlopen.

1. Draag handschoenen

Veiligheid staat voorop bij deze methode. Voordat je begint, is het sterk aanbevolen om handschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen de potentieel schadelijke chemische stoffen in het vaatwastablet. Dit zal voorkomen dat je huid direct in contact komt met de actieve ingrediënten.

2. Het vaatwastablet oplossen

Het eerste wat je moet doen, is het vaatwastablet voorzichtig in de toiletpot laten vallen. Richt je daarbij op het water in de pot, zodat het tablet direct kan oplossen. Let erop dat het tablet niet vast komt te zitten in de hals van de toiletpot, aangezien dit de doorstroming kan belemmeren. Laat het vaatwastablet enige tijd in het water oplossen. Door het oplossen van het tablet worden de actieve ingrediënten geactiveerd, die speciaal ontworpen zijn om vlekken en vuil op te lossen. Hierdoor wordt de reinigingskracht van het tablet geoptimaliseerd.

3. Schrob het vuil weg

Nu is het tijd om de wc grondig te schrobben. Pak een wc-borstel en schrob de binnenkant van de toiletpot zorgvuldig, inclusief de hals en onder de rand. Het schrobben helpt het vuil los te maken en zorgt ervoor dat het opgeloste vaatwasmiddel zich verspreidt en alle delen van de toiletpot bereikt.

4. Spoel alles goed door

Na het schrobben is het belangrijk om de wc door te spoelen. Hierdoor wordt het opgeloste vaatwasmiddel en het losgemaakte vuil weggespoeld. Indien nodig kun je het schrobben en doorspoelen herhalen om het gewenste reinigingsresultaat te bereiken. Om ervoor te zorgen dat er geen resten van het vaatwasmiddel in de toiletpot achterblijven, is het aan te raden om een paar keer extra door te spoelen. Dit helpt ook om eventuele overgebleven vuildeeltjes weg te spoelen.

Kan een vaatwastablet mijn wc-pot beschadigen?

Het gebruik van vaatwastabletten om je wc pot te reinigen kan de toiletpot beschadigen. Vaatwastabletten zijn ontworpen voor gebruik in vaatwasmachines en bevatten krachtige reinigingsmiddelen, zoals enzymen, bleekmiddelen en andere chemische stoffen. Deze ingrediënten zijn bedoeld om voedselresten en vet van vaatwerk te verwijderen, maar kunnen agressief zijn voor het porselein van een toiletpot. Langdurig gebruik van vaatwastabletten kan het glazuur van de wc-pot aantasten en permanente schade veroorzaken.

Daarnaast hebben sommige toiletpotten rubberen afdichtingen en onderdelen die kunnen worden aangetast door de agressieve chemische stoffen in vaatwastabletten. Dit kan leiden tot lekken en beschadiging van het toiletmechanisme.

Is de wc schoonmaken met een vaatwastablet slecht voor het milieu?

Hoewel het gebruik van vaatwastabletten in de wc wellicht een snelle oplossing biedt voor een schoon ogende toiletpot, zijn er serieuze bezwaren met betrekking tot de milieuvriendelijkheid ervan. Vaatwastabletten zijn ontworpen om bestand te zijn tegen water en om langzaam op te lossen om gedurende het hele afwasprogramma effectief te zijn. Dit betekent echter ook dat ze langer de tijd hebben om schadelijke chemicaliën en microplastics in het milieu te laten lekken.

Wanneer vaatwastabletten in het toilet worden gebruikt, belanden deze potentieel schadelijke stoffen in ons rioolstelsel en uiteindelijk in rivieren en zeeën. Ze kunnen een negatieve invloed hebben op waterorganismen en zelfs de waterkwaliteit aantasten, wat een bedreiging vormt voor het ecosysteem.

Alternatieven om je wc snel en grondig schoon te maken

De wc schoonmaken met een vaatwastablet is snel en efficiënt, maar dus niet de meest veilige methode voor jouw wc-pot en het milieu. Gelukkig zijn er nog veel meer manieren om snel een schone wc-pot te krijgen – die wel goed zijn voor milieu en jouw wc.

Azijn en baking soda methode:

 1. Giet een kopje witte azijn in de toiletpot en laat het gedurende enkele minuten inwerken. Azijn is een natuurlijk zuur dat kalkaanslag en vuil effectief oplost.
 2. Voeg vervolgens een half kopje baking soda toe aan de toiletpot. Baking soda werkt als een milde schuurmiddel en helpt om hardnekkige vlekken te verwijderen.
 3. Gebruik een wc-borstel om de binnenkant van de toiletpot grondig te schrobben, inclusief de hals en onder de rand.
 4. Spoel ten slotte de wc door om het opgeloste vuil weg te spoelen. Je kunt dit herhalen als dat nodig is voor een grondige reiniging.
wc schoonmaken

Citroen methode:

 1. Snijd een citroen in tweeën en knijp het sap uit in de toiletpot. Laat de citroenhelften in het water vallen.
 2. Het citroensap heeft natuurlijke reinigende eigenschappen en een aangename geur.
 3. Gebruik de wc-borstel om de toiletpot grondig te schrobben en laat het citroensap enige tijd inwerken.
 4. Spoel ten slotte de wc door om vuil en restanten weg te spoelen. De wc zal nu fris ruiken en er schoon uitzien.

Essentiële oliën methode:

 1. Meng enkele druppels essentiële olie, zoals tea tree olie of eucalyptusolie, met een beetje water.
 2. Giet het mengsel in de toiletpot en schrob de binnenkant van de wc grondig met een wc-borstel.
 3. Essentiële oliën hebben zowel reinigende als antibacteriële eigenschappen, waardoor ze effectief zijn bij het verwijderen van vuil en het neutraliseren van nare geurtjes.
 4. Spoel de wc tenslotte door om het vuil weg te spoelen en te genieten van een fris ruikende en schone toiletpot.

De wc schoonmaken met een vaatwastablet: doen of niet?

Hoewel het verleidelijk kan zijn om vaatwastabletten te gebruiken als een snelle oplossing om je toilet te reinigen, moeten we de mogelijke gevolgen voor het milieu serieus overwegen. Het gebruik van deze tabletten kan schadelijke stoffen in ons water en ecosysteem terecht laten komen, wat een negatieve impact heeft op het milieu. Gelukkig zijn er tal van milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar om een sprankelend schoon toilet te behouden zonder de planeet in gevaar te brengen. Laten we verstandige keuzes maken en ons steentje bijdragen aan het behoud van een gezonde en duurzame leefomgeving.