De afgelopen jaren is de smart home technologie enorm gegroeid en zijn er veel verschillende smart home systemen op de markt gekomen. Hierdoor kan het moeilijk zijn om te bepalen welk smart home systeem het beste bij jou past. De meest bekende zijn Amazon Alexa, Google Home en Apple Homekit (of Homepod). Welk systeem is nu eigenlijk geschikt voor welke functies, apps en smart apparaten? Je leest hier alles over de drie populairste smart home systemen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jezelf.
Smart home systeem Amazon Alexa
Een van de bekendste smart home systemen is Amazon Echo, ook wel bekend als Alexa. Het Alexa-systeem is eenvoudig te gebruiken en werkt via stembediening. Je kunt Alexa gebruiken om muziek af te spelen, timers en alarmen in te stellen, weerberichten op te vragen en nog veel meer. Het systeem is ook compatibel met veel andere smart home apparaten, zoals verlichting en thermostaten, waardoor het eenvoudig is om je huis slim te maken.
Amazon Alexa
|
4,4 Zeer goed
|
Bekijk bij Amazon |
Amazon Alexa bedienen met je stem
Smart home systeem Amazon Alexa is zeer eenvoudig te bedienen met alleen je stem. Hier is hoe je Alexa gebruikt:
- Zeg de activatie-woorden: “Alexa” of “Echo” om Alexa wakker te maken.
- Stel een vraag of geef een opdracht. Je kunt Alexa vragen om het weerbericht te geven, muziek af te spelen, wekkers in te stellen, slimme apparaten te bedienen en nog veel meer.
- Alexa zal de opdracht uitvoeren en antwoord geven op je vraag. Bovendien kun je Alexa ook gebruiken om te winkelen, spelletjes te spelen, verhalen voor te lezen en nog veel meer.
Omdat Alexa een spraakassistent is, kun je deze gemakkelijk bedienen met alleen je stem. Bovendien biedt Alexa een breed scala aan functies en integraties, waarmee je de spraakassistent op een eenvoudige manier kunt aanpassen aan je specifieke behoeften en wensen.
Daarnaast kun je Alexa ook bedienen met de Alexa-app op je smartphone of tablet. Hiermee kun je Alexa instellingen aanpassen, nieuwe skills toevoegen, de geschiedenis van je opdrachten bekijken en nog veel meer. Kortom, Amazon Alexa is een krachtige spraakassistent die eenvoudig te bedienen is en biedt veel mogelijkheden voor personalisatie en aanpassing.
Koppelen met andere Smart Home apparaten
Amazon Alexa is zeer compatibel met een breed scala aan andere slimme apparaten en platformen. Zo werkt Amazon Alexa samen met een breed scala aan slimme verlichting-systemen, waaronder Philips Hue, LIFX, Sylvania en nog veel meer. Hiermee kun je de verlichting in huis eenvoudig aan- en uitzetten, dimmen en veranderen van kleur, allemaal met alleen je stem. Ook werkt het systeem samen met een aantal populaire slimme thermostaten, waaronder Nest, ecobee en Honeywell. Hiermee kun je de temperatuur in huis regelen, zonder op te staan van de bank.
Het smart home systeem is verder compatibel met een groot aantal slimme apparaten, waaronder de Amazon Echo-speakers, Fire TV, Amazon Dash-knop en nog veel meer. Met Alexa kun je al je slimme apparaten gemakkelijk bedienen en integreren. Alexa is ook compatibel met enkele populaire smart home-platformen, waaronder SmartThings en Wink. Hiermee kun je nog meer slimme apparaten integreren en bedienen, zodat je nog meer functies kunt aanbieden en je smart home nog slimmer kunt maken.
Gratis verkeersinformatie
Amazon Alexa biedt gratis verkeersinformatie aan haar gebruikers. Dit is een van de handige functies van Alexa die je kan helpen om op tijd op je bestemming aan te komen. Met Alexa’s verkeersinformatie kun je real-time updates krijgen over de verkeerssituatie op de weg, waaronder de hoeveelheid verkeer, de reistijd en eventuele vertragingen. Je kunt deze informatie opvragen door simpelweg de volgende opdracht te geven: “Alexa, hoe ziet het verkeer eruit?” Alexa zal je dan informeren over de huidige verkeerssituatie en je aanbevelen welke route het beste is om op tijd op je bestemming aan te komen. Dit is een uitstekende manier om tijd te besparen en frustraties te voorkomen tijdens het rijden, en is bovendien helemaal gratis voor Alexa-gebruikers.
Met Alexa’s verkeersinformatie hoef je nooit meer zorgen te maken over het vinden van de snelste route of het onverwachts vast komen te zitten in het verkeer. Alexa zorgt ervoor dat je altijd op de hoogte bent van de verkeerssituatie, zodat je je reis vlot en stressvrij kunt afleggen.
Smart home systeem Google Nest
Google Nest is een andere populaire optie als het gaat om smart home systemen. Net als Alexa, werkt Google Nest via stembediening en biedt het toegang tot veel verschillende functies, zoals muziek afspelen, weerberichten en nog veel meer. Het systeem is ook compatibel met veel andere smart home apparaten en heeft de mogelijkheid om informatie op te zoeken via Google zoekopdrachten.
Google Nest Mini
|
4,6 Zeer goed
|
Bekijk op Bol.com |
Koppelen met Smart apparaten van Google en derden
Je kunt Google Nest koppelen met andere Google-apparaten, zoals Google Nest-thermostaten, Google Nest Hello-deurbellen, Google Nest-beveiligingscamera’s en meer. Dit stelt je in staat om deze apparaten op afstand te bedienen met stemopdrachten en maakt het gemakkelijker om het meeste uit je smart home systeem te halen.
Bovendien kun je Google Home koppelen met compatibele slimme apparaten van derden, zoals Philips Hue-verlichting, slimme garagedeuren, slimme verlichtingsschakelaars en meer. Hierdoor kun je je slimme apparaten centraal bedienen vanuit de Google Home-app en deze apparaten op afstand bedienen met stemopdrachten via Google Home. Om te zorgen dat je Google Home en andere apparaten op de juiste manier kunt koppelen, is het belangrijk om te controleren of ze compatibel zijn en om de gebruiksaanwijzingen van elk apparaat zorgvuldig te lezen en te volgen.
Krachtige spraakherkenning
Smart home systeem Google Nest is geïntegreerd met de Google Assistent, waardoor je eenvoudiger informatie kunt opzoeken en taken kunt uitvoeren. De integratie van Google Home met Google Assistant is één van de grootste voordelen van het apparaat. Google Assistant is een virtuele assistent die je kunt gebruiken om informatie op te zoeken, muziek af te spelen, slimme apparaten te bedienen en veel meer.
Google Assistant is uitgerust met krachtige spraakherkenningstechnologie, waardoor het eenvoudiger is om bevelen te geven en antwoorden op vragen te krijgen. De spraakherkenning van Google Nest is een van de belangrijkste functies die het apparaat biedt. Het maakt het mogelijk om op afstand toegang te krijgen tot informatie, muziek, entertainment en meer door simpelweg “Oké Google” of “Hey Google” te zeggen.
Google Nest beschikt over een geavanceerd spraakherkenningssysteem dat in staat is om stemopdrachten nauwkeurig te verstaan, zelfs als er lawaai of achtergrondgeluiden aanwezig zijn. Bovendien kun je Google Nest ook gebruiken om spraakopdrachten uit te voeren via een groot aantal compatibele slimme apparaten, zoals verlichting, thermostaten en beveiligingscamera’s.
Een van de grootste voordelen van Google Nest’s spraakherkenning is dat het niet alleen makkelijk te gebruiken is, maar ook snel en efficiënt. Je hoeft niet naar een app of een scherm te zoeken om een bepaalde taak uit te voeren, je kunt gewoon je stem gebruiken. Bovendien is Google Home’s spraakherkenning in staat om meerdere stemopdrachten tegelijk uit te voeren, waardoor je meer gedaan kunt krijgen in minder tijd.
Gemakkelijke installatie
Het smart home systeem is gemakkelijk te installeren en te gebruiken, waardoor het geschikt is voor zowel technische als niet-technische gebruikers. Het installeren van Google Home is een eenvoudig proces dat binnen enkele minuten kan worden voltooid. Hier is hoe je het doet:
- Download de Google Home-app op je smartphone of tablet en maak een account aan.
- Verbind je Google Home-apparaat met het thuis Wi-Fi-netwerk en selecteer het juiste netwerk uit de lijst.
- Plaats het apparaat op een geschikte locatie in je huis, bijvoorbeeld op een tafel of een plank. Zorg ervoor dat de microfoon en luidspreker niet worden geblokkeerd door andere objecten.
- Start de Google Home-app en volg de aanwijzingen op het scherm om het apparaat te koppelen aan je smartphone of tablet.
- Voer eventuele verdere instellingen uit die je wilt aanpassen, zoals het instellen van een standaard muziekdienst, het toevoegen van andere Google Assistant-gebruikers of het instellen van slimme apparaten die je wilt bedienen met Google Home.
En dat is alles! Met deze eenvoudige stappen kun je snel en eenvoudig je Google Nest installeren en gebruiken. Bovendien is het apparaat eenvoudig te bedienen met stemopdrachten, zodat je geen moeite hoeft te doen om het te installeren of te gebruiken.
Smart home systeem Apple HomeKit
Apple HomeKit, ook wel Apple Homepod genoemd, is een andere optie als het gaat om smart home systemen en is specifiek gericht op Apple gebruikers. Het systeem is compatibel met Apple producten, zoals de iPhone en iPad, en biedt de mogelijkheid om je huis op afstand te bedienen. Het systeem is eenvoudig te gebruiken en biedt veel mogelijkheden, zoals het aansturen van verlichting, thermostaten en nog veel meer. Een nadeel van Apple HomeKit is dat het systeem specifiek gericht is op Apple gebruikers en dus niet compatibel is met andere merken.
Apple Homepod
|
4,6 Zeer goed
|
Bekijk op Bol.com |
Samenwerking met andere Apple apparaten
Het smart home systeem is ontworpen om perfect te integreren met andere Apple-apparaten, waaronder iPhone, iPad, Apple Watch, Apple TV en Mac. Met dank aan het kleine apparaatje kun je de Homekit-verbonden apparaten in je huis bedienen, monitoren en automatiseren.
Bijvoorbeeld, met de Home-app op je iPhone of iPad kun je de verlichting, thermostaten, deuren en sloten, bewegingssensoren en andere Homekit-compatibele apparaten beheren en automatiseren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld instellen dat de verlichting aangaat wanneer je thuiskomt of de thermostaat automatisch verandert op basis van je schema.
Met de Apple Watch kun je snel en gemakkelijk de status van je Homekit-compatibele apparaten bekijken en deze bedienen, zelfs wanneer je niet thuis bent. Hierdoor kun je bijvoorbeeld controleren of alle deuren en ramen gesloten zijn, of de verwarming uit staat, zonder je iPhone of iPad te gebruiken.
Daarnaast kun je met behulp van Apple TV of Mac ook op afstand toegang krijgen tot je Homekit-compatibele apparaten, waardoor je op elk moment de status ervan kunt bekijken en deze kunt bedienen. Hierdoor kun je zelfs als je niet thuis bent, zorgen dat alles op orde is.
Al met al biedt Apple Homekit een uitstekende integratie met andere Apple-apparaten, waardoor je de smart home-apparaten in je huis eenvoudig kunt beheren en automatiseren via één centrale plek.
De Apple Homekit bedienen
Apple Homekit wordt bediend via de Home-app op je iPhone, iPad, Apple Watch of Mac. Hiermee kun je alle Homekit-compatibele apparaten in je huis bedienen, automatiseren en monitoren. Met de Apple Homekit kun je makkelijk je smart home-apparaten bedienen door gebruik te maken van spraakherkenning. De spraakherkenning is geïntegreerd in Apple’s virtuele assistent, Siri. Hierdoor kun je je smart home-apparaten bedienen door simpelweg commando’s te geven aan Siri. Je hoeft hiervoor alleen maar “Hey Siri” te zeggen, gevolgd door je commando.
Siri ondersteunt diverse commando’s voor het bedienen van je smart home-apparaten. Hierbij kun je denken aan het inschakelen van verlichting, het aanpassen van de temperatuur in je huis en het bedienen van je verwarming. Ook kun je het volume van je geluidsinstallatie aanpassen en muziek afspelen via Siri.
Stap 1: Open de Home-app. Je kunt de app vinden op het startscherm van je iPhone of iPad, of door te zoeken in de App Store.
Stap 2: Voeg je Homekit-compatibele apparaten toe. Dit doe je door te tappen op het +-teken in de rechterbovenhoek van het scherm en vervolgens op “Apparaat toevoegen”. De Home-app zoekt vervolgens naar beschikbare apparaten in de buurt.
Stap 3: Koppel je apparaten. Als je apparaten gevonden zijn, tik je op het apparaat dat je wilt toevoegen en volg je de stappen op het scherm om het te koppelen.
Stap 4: Stel automatiseringen in. Met de Home-app kun je automatiseringen instellen voor je Homekit-compatibele apparaten, zoals het instellen van scènes, het automatisch aan- en uitschakelen van verlichting en het instellen van tijdschema’s voor de verwarming.
Stap 5: Bedien je apparaten. Zodra je apparaten zijn toegevoegd en gekoppeld, kun je ze bedienen door te tappen op het apparaat in de Home-app. Hiermee kun je bijvoorbeeld de verlichting aan- en uitzetten, de thermostaat instellen en andere taken uitvoeren.
Welk smart home systeem past bij mij?
Naast deze drie populaire opties, zijn er nog veel andere smart home systemen beschikbaar, zoals Samsung SmartThings, Bosch Smart Home, Wink en Insteon. Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om ze goed te onderzoeken voordat je een beslissing maakt. Als je nog niet bekend bent met smart home technologie, kan het verstandig zijn om te beginnen met een enkel apparaat, zoals een slimme verlichting of een slimme thermostaat, en daarna uit te breiden naar een compleet smart home systeem. Hierdoor kun je bekend raken met de mogelijkheden en functies van slimme technologie en bepalen welk smart home systeem het beste bij jouw behoeften past.